U pripremi akcioni plan za raspodjelu pomoći

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH intenzivno radi na pripremi akcionog plana pomoću kojeg će biti vršena pravilna distribucija sredstava koja se očekuju od donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji, zakazanoj za 16. juli u Briselu.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica BiH Mario Nenadić ističe da je ovo ministarstvo već pregledalo vlastite budžete, nakon čega je uputilo prijedlog Savjetu ministara BiH da tri miliona KM preusmjeri u sanaciju šteta.

“Prema našim podacima, 83.000 ljudi je evakuisano, 1.400 smješteno je u kolektivne centre, 40 škola je popunjeno. Do početka školske godine stanovništvo bi trebalo da bude iseljeno, a škole osposobljene za nastavu”, rekao je Nenadić za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, u majskim poplavama srušeno je 1.900 kuća, od toga 700 u potpunosti, a 41.000 stambenih objekata je bilo potpuno potopljeno.

Nenadić dodaje da za sada procjene govore da će za takozvani standard neophodnog zbrinjavanja biti potrebno 820 miliona KM, pod čime se podrazumijeva nabavka namještaja, vrata, prozora…

On smatra da ovaj proces prati i nekoliko problema kao što su postojanje dva različita entitetska fonda, te složena ustavnopravna struktura zbog čega je potrebno napraviti balans i dobru koordinaciju.

“Veliki problem će biti i obnavljanje kuća bez građevinskih dozvola koje su srušene u klizištima. Po zakonu, opštine su bile dužne da takve objekte sruše, tako da ovo može postati ozbiljan pravni i politički problem”, navodi Nenadić.

Savjet ministara BiH zaključio je juče da je prije donatorske konferencije neiophodno utvrditi prioritetne projekte pomoći poplavljenim područjima.

Zadužena je radna grupa da ubrza rad na izradi kriterijuma za raspodjelu pomoći i da o tome izvijesti Savjet ministara BiH na narednoj sjednici.

Preuzeto sa: http://www.banjaluka.com/vijesti/kratke-vijesti/2014/06/26/u-pripremi-ak...

Kategorija  Tagovi