Nakon poplava poplave

Zbog jakih kiša koje su uzrokovale nove poplave i pokrenule brojna klizišta u Zavidovićima, u Federaciji BiH /FBiH/ ponovo je proglašeno stanje prirodne nesreće.

I prije nego su poplavljeni stanovnici dobili pomoć od države za majske poplave skoro tri mjesecva nakon "istorijskih" poplava godine region se suočava sa poplavama. 

Od 05. Avgusta kiše koje padaju nad Balkanom uzrokuju nove poplave. U Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj su zatvoreni brojni putni pravci a voda prodire u brojne kuće koje se još nisu ni osušile.

U Zvorniku voda nadire u kuće, zbog izlivanja rijeke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik - Bijeljina u mjestu Čelopek, javlja dopisnik Srne. U Žepču su poplavljeni mnogobrojni objekti, a bujice su odnijele nekoliko mostova u okolnim naseljima. U opštini Lukavac se izlila rijeka Turija i odnijela jedan pješački most. Situacija je najkritičnija u naseljima Orahovica, Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica, Kruševica. Poplavljeno je oko 100 stambenih objekata, U Gračanici su se izlile rijeke Sokoluša i Spreča a pod vodom su brojna naselja. U Zenici situacija je nezavidna, a stanovnici se suočavaju s istim problemima koje su imali u maju mjesecu. U naselju Bajrići kod Maglaja evakuisani su stanovnici iz dvije kuće, koju je zatrpalo klizište. U Mostaru je olujno nevrijeme donijelo veliku količinu kiše i tuče. Pojedini dijelovi grada za kratko su ostali bez električne energije. U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava. U opštini Srebrenik je poplavljeno 279 objekata, prekinute su putne komunikacije.

Zbog intenzivnih padavina obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva Banja Luka - Teslić, Žepče - Zenica u mjestu Papratnica, Bijeljina -Tuzla u mjestu Ugljevik, Banja Luka - Jajce regionalni put Lukavac- Banovići kao i brojne regionalne i lokalne saobraćajnice na ovom području su pod vodom.

Šta su naučili odgovorni, ma kako se zvali, od prethodnih poplava? Klizišta su tamo gdje su i prije bila, riječna korita, neočišćena i ponovo zatrpana smećem i otpadom, se ponovo izljevaju na istim mjestima.
Koliko je vreća sa pijeskom u prethodnim danima izašlo iz brojnih skladišta Civilnih Zaštita? To ne znamo.

A nije ni važno... važno je da su u oktobru izbori... samo da pobijede "naši".

 

Kategorija  Tagovi